23. 6. 2013

Letní posezení



Bezinkový sirup
30 květů bezinky
2 lž kyseliny citrónové
2 citróny na plátky
1,5 kg cukru
1,5 litru převařené vody

Všechny ingredience smícháme a necháme dva dny odstát na tmavém místě. Poté přecedíme a plníme lahve sirupem. Pokud použijeme plastové, můžeme sirup zmrazit a neřešit trvanlivost. Pokud plníme do skleněných, doporučuji zakápnout alkoholem a uzavřít. Takto by měl sirup vydržet na temném a chladném místě až do Vánoc.




Pavlova:
4 bílky
200 g cukru krupice
1 lž octa
1 lž škrobu

    Bílky vyšleháme téměř do tuha a po menších dávkách zašleháme cukru, ocet a škrob (lze použít jakýkoliv: bramborový, kukuřičný...a když zrovna žádný doma nemáte, jako já, postačí lžíce pudinku) a šleháme do husté bílé hmoty, která drží špičky. Na plech položíme pečící papír. Nedoporučuji silikonovou podložku, špatně vede teplo a pusinka by pak ze spodka byla lepivá a nekřupavá, navíc se na podložku přilepí (mluvím z vlastní včerejší zkušenosti, s papírem se mi to nikdy nestalo). Z "těsta" vytvoříme přibližný kruh, nebo lze udělat několik menších pusinek - jednotlivých porcí. Pečeme v troubě na 150-120°C asi hodinu. Poté troubu vypneme a necháme v ní pusinku vychladnout.
   Před podáváním zdobíme vyšlehanou smetanou a libovolným ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat