8. 8. 2012

Quiche lorraine


Křehké máslové těsto:
150 g másla
200 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
2-3 lžíce ledové vody

Vaječná nápň:
4 vejce
1 smetana
pancetta
jarní cibulka
sůl, pepř

Nerada se s křehkým těstem patlám ručně, takže jsem využila vánoční dárek v podobě kuchyňského robotu a nechala jsem místo ručiček pracovat metličky.
Začneme moukou a ledovým máslem nakrájeným na kostičky, až se z těsta začne tvořit žmolenka (pozor ze začátku to práší) přidáme vejce a po jeho zapracování přiléváme vodu, tak aby vzniklo kompaktní a nelepivé těsto. To ještě ručně prohněteme na pomoučeném vále a necháme odpočinout hodinu v lednici. 

Mezitím si připravíme náplň.
Osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a kroužky jarní cibulky.
V míse ušleháme vejce se smetanou, osolíme, opepřeme. Smícháme s osmaženou směsí.

Těsto vyválíme na plát o velikosti kulaté pečící formy. Já to dělám mezi dvěma igelity, nejen že se těsto nelepí na podložku nebo váleček, ale lépe se přenáší a navíc můžete proti světlu zkontrolovat rovnoměrnost tloušťky. Vyválené těsto přendáme do formy, propícháme dno vidličkou a necháme delší okraje po stranách. Vyložíme pečícím papírem s fazolkami (rýží, keramickými kuličkami na pečení, hrachem atd.) aby se dno zatížilo a nevyboulilo se. Pečeme v rozpálené troubě na 170°C 5-8 minut. Poté odstraníme fazole a dopékáme dalších pět minut. Na takto předpečený korpus nalejeme vaječnou směs a peče dalších 20 - 30 minut, dokud neni těsto zlatavé a vaječný střed nadýchaný.

Podáváme se salátem.

3 komentáře:

  1. Milá Elli, po přečtení spousty tvých článků musím s radostí a s úsměvem konstatovat, že se nejen úžasně šatíš, ale taky živíš ;-) - tuhle dobrotu stoprocentně zkusím vytvořit. Baví mě, jak si užíváš léto! Jen tak dál ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, ty jsi zlatá. Nejen tvoje články, ale i komentáře mi vykouzlý úsměv na tváři. A to je někdy (jako třeba při dlouhém pracovním dnu) úplný zázrak.
      Slaný koláč vyzkoušej, je dobrý teplý i studený a zasití i muže :) Navíc je strašně variabilní, na jaře ho dělám s chřestem, teď je sezóna hub, v zimě třeba s lososem a špenátem....

      Vymazat
  2. Tohle už jsem někdy někde měla. Ale bez slaniny. Moc dobré. Takové...až moc žravé:-D

    OdpovědětVymazat